
Fake News
Fake News er falske nyheder, som medierne laver med vilje, fordi de enten har en bestemt politisk retning eller får penge for at skrive falske nyheder. Vi kender især begrebet fra USA, fordi Donald Trump bruger det meget og påstår, at det er ham, der har fundet på begrebet. Rent faktisk var han kun personen, der gjorde det kendt. Fake News bliver i USA set som en trussel mod demokratiet og fri debat. Men hvorfor er det lige, og hvor kommer det fra?
Vi har interviewet Pierre Collignon, der er journalist, som bl.a. har arbejdet som journalistisk chefredaktør på Jyllandsposten og undersøger fake news. Han mener, at det er vigtigt at huske forskellen på fake news og dårlig journalistik
"Jeg definerer fake news som falske oplysninger, der er bragt med vilje i et format, der efterligner rigtige nyheder. Det er noget man gør med fortsæt. Der er også nogen, der ikke gør deres arbejde godt nok. Det er ikke det samme som fake news. Fake news er fup."
Fake News debatten opstod op til præsidentvalget i USA, hvor især Donald Trump brugte begrebet. Selvom debatten også er kommet til Danmark, så er det noget andet i USA. Pierre Collignon udtalte:
Der er lang større problemer derovre. Det er også et land, hvor Fake News er et langt større problem ift. samfundet.
En undersøgelse med 19.000 amerikanere, der blev lavet i 2017 viser, at 42% af republikanere tror, at kritiske artikler om politik altid er fake news. Kun 17% af demokraterne troede, at det var tilfældet. Pierre Collignon fortalte også, at de amerikanske medier er minder objektive end de danske.
"Hvis man sammenligner danske og amerikanske medier, kan man sige, at danske medier arbejder med mere objektive metoder end USA. Der er flere amerikanske medier, der ikke lægger tvivl på, at de laver journalistik under en vis politisk holdning. Det er ikke på samme måde i Danmark" udtalte han.
Undersøgelsen fra 2017 viste også, at mange amerikanere ikke ved, hvilke nyheder, der er sande længere. Kun halvdelen af voksne amerikanere føler sig sikre i, at de kan skelne de falske nyheder fra de sande.
Fake News bliver brugt meget af Donald Trump, lidt for meget ifølge Pierre Collignon.
"Donald trump råber fake news hver gang, der er noget i medierne, han ikke kan lide. Det mister også lidt værdi i virkeligheden, når han bruger det hele tiden."
Selvom begrebet er forholdsvist nyt for mange, så er det ikke noget nyt, at regeringen udkommer med falske nyheder for at gavne egen politisk dagsorden.
Helt tilbage i det 13. århundrede før f.Kr. var der en egyptisk farao, Rameses 2., der startede slaget om Kadesh, men han vandt ikke den sejr han havde håbet. Han lavede propaganda i form af malerier på murene til hans slot. Der var billeder af ham som sejrsherre, billeder hvor han bekæmpede sine fjender, mens sandheden var, at de var lige ved at tabe, fordi han havde delt sin hær op i 4 dele, og de endte i et baghold, hvor de ville have tabt stort, hvis deres andre styrker ikke var kommet til undsætning.
Men oldtidens fake news handlede ikke kun om krig, men også politik, som det gør i dag.
I Grækenland i det 1. århundrede var der kamp om kejserpladsen, hvor Octavian kørte en serie af propaganda mod sin rival, Mark Antony, hvor han bl.a. sagde, at han var en dranker og bare gjorde alt det Cleopatra sagde. Octavian lavede også falske dokumenter, der sagde, at Mark Antony ville begraves sammen med egyptiske faraoer. Cleopatra fik også udsendt propaganda om, at hun havde begået selvmord, hvilket fik Mark Antony til at også begå selvmord.
Så selvom fake news begrebet er noget nyt, så er propaganda og løgne noget så gammelt som mennesket selv
Skrevet af Anna Birch Bekker

Donald Trump råber fake news hver gang, der er noget i medierne han ikke kan lide - Pierre Collignon. Illustration Ditte Leth