
Derfor lyver vi
"Jeg kan desværre ikke komme. Min mormor har fødselsdag!" "Jeg har tømt opvaskemaskinen!" "Det er en vildt pæn trøje!"
Vi har alle prøvet at lyve, og hvis du påstår, at du ikke har, er det nok løgn. Undersøgelser viser, at mennesker i gennemsnit lyver 4 gange om dagen, og at vi begynder at vise usandheder helt ned fra, da vi er 6 måneder gamle.
Men mennesker er ikke de eneste, der lyver. Dyr sender bevidst vildledende signaler til hinanden. Det kan f.eks. være, når en fugl lokker et rovdyr væk fra reden, ved at lade som om den er skadet, eller når end vandrende pind lader som om, den bare er en helt normal pind, så ingen vil spise den. Men dyr skaber løgne udelukkende for at overleve fysisk.
Det er noget lidt andet med mennesker. "Mennesker lyver for at overleve socialt." Sådan udtaler Henrik Høgh-Olesen, der er professor i social- og personlighedspsykologi sig i bogen løgn af Anne Marie Mygind.
Henrik mener, at mænd lyver for at fremstå stærkere og mere magtfulde, mens kvinder lyver for at fremstå dydigere, end de er, så det er ligeså forskellige løgne, der bliver sagt som menneskerne bag løgnen.
"Hvis du har et godt omdømme, så kan folk godt lide dig, så bliver du inddraget, så får du flere netværk end andre og netværk er gode, fordi de giver dig nemmere adgang til det, du gerne vil have. Så selvom vi lyver af flere forskellige grunde, gør vi det helt basalt for at erhverve os goder og muligheder, som har med vores overlevelse at gøre." Sådan udtaler Henrik Høgh-Olesen.
Louisa Henningsen, der er psykolog, mener, at der findes 6 forskellige løgne og derunder 6 forskellige grunde til lyve. Lige meget, hvilken løgn man siger, og størrelsen på den, ligger der altid en mening bag løgnen, uanset om det er godt eller skidt, og hvem det er godt eller skidt for.
Her er de 6 løgne, som Louisa, mener findes:
Den høflige løgn
Den høflige løgn kan være, hvis man f.eks. lyver om, at man ikke har købt en gave, selvom man måske har købt en, men ikke vil sige det, fordi det er en overraskelse. Høflige løgne er de løgne, der har til gavn at glæde den anden og intet andet.
Den beskyttende løgn
Den beskyttende løgn kan f.eks. være, hvis forældrene ikke altid fortæller deres børn hele sandheden eller slet ikke sandheden for at beskytte børnene, fordi de er for små til at høre sandheden. F.eks. hvis en mor er meget fattig, men siger til barnet, at de har penge nok. Så siger moren ikke sandheden, fordi hun ikke vil gøre barnet bekymret eller bange.
Løgne, der bruges som et våben
Løgne, der kan bruges som et våben, er, når man bevidst bruger løgnen for at skade andre og fortæller usandheder. En løgn, der bruges som våben, kan også være, hvis man bagtaler.
Den angste løgn
Den angste løgn er, hvis en person ikke tør at fortælle sandheden af frygt for konsekvenserne og derfor lyver. Det kan f.eks. være, hvis en kvinde på sit arbejde fortæller din chef, at hun er i fuld gang med den opgave, som chefen har givet hende. Hun tør ikke at sige, at hun slet ikke er begyndt, i frygt for at chefen bliver sur på hende, og at hun måske bliver fyret.
Den manipulerende løgn
Den manipulerende løgn er, når man fortæller en version af virkeligheden, der er lidt fordrejet for at fremelske det resultat, man vil have. Men man gør det med fuld bevidsthed om det, og ikke fordi man er bange. Det kan f.eks. være, når man fortæller sin veninde, at hun bare er en super god veninde, for at få hende til at betale din busbillet senere.
Den lystne løgn
Den lyste løgn hører til hos en dysfunktionel personlighed, der måske bare har nogle mere grundlæggende personlige problemer. For dem er det bare en del af måden at være i verden på, så derfor lyver de meget.
Psykolog Charlotte Skeel udtaler sig til femina.dk: "Løgnen er en primitiv forsvarsmekanisme, fordi vi er bange for omverdenens reaktion, hvis vi fortæller sandheden." Hun mener, at løgne udspringer af 4 forskellige angsttilstande. Nemlig angsten for at miste, angsten for ikke at være god nok, angsten for ensomheden og endelig angsten for at dø. Ifølge Charlotte Skeel ville ingen have behov for at lyve, hvis alle havde et godt selvværd.

Mennesket lyver meget, og det har det altid gjort. At lyve er en naturlig forsvarsmekanisme som også dyr bruger.
Skrevet af Naja Røgild