top of page

konsekvenser ved at lyve

Skrevet af Ditte Leth

Hverdag står vi over for hundrede hvis af valg, vi kan enten sige sandheden eller lyve. Ofte når vi lyver, er vi ikke klar over det. Men hvad er konsekvenserne egentligt ved at lyve, og kan man godt lade hver med at lyve?

En Amerikansk videnskabelig undersøgelser har vist, at man bliver sundere, hvis man ikke lyver. Når du lyver, påvirker det både dit psykiske og fysiske helbred.  ”Hvis det er en hemmelighed, man et eller andet sted føler skyld eller skam over f.eks. i forhold til ens seksualitet eller krop, så vil det forstærke et eventuelt mindreværd at blive ved med at holde det i skyggen. Der er således noget af en selv, man ikke tør vise. Det betyder, at man tvivler på, at man er værd at elske, som man er.” siger psykolog, Helene Flendt til Femina.

Psykolog, Louisa Henningsen mener, at det også kan have konsekvenser, hvis man er for ærlig. ”Det kan også på en måde skade andre, hvis man kommer til at være for ærlig. Det kan f.eks. være hvis forældre til børn bliver for overindvoldverende. F.eks. i deres problemer. Det ser jeg jævnligt. Der kunne en hvid løgn eller udelade noget af sandheden måske være bedre for børnene. Det er ikke altid andre har brug for at kende alle sandheder.”

Vi talte med præst, Anders Carlson, som sagde ”Løgnen er jo altid på dødens side, løgn er jo i biblen, i min verden er løgnen altid det, der fremmer døden, og sandheden er det, der fremmer livet.”

Vi snakkede også med psykolog, Arne Lundegaard, der mener ”Det er ikke godt, når der er nogen, der lyver for mig, men det værste er, hvis man lyver for sig selv. Så er man altid sammen med en løgner og så kan man ikke stole på sig selv. Lyver man for sig selv er man altid sammen med en, man ikke kan stole på.”

”Du kan kun fælde et træ hvis det er skabt, du kan kun fortælle en løgn hvis ham du fortæller løgnen regner med at det er sandt”

bottom of page